Lecytyna najczęściej kojarzona jest ze zbawiennym działaniem na koncentrację i pamięć. Z chemicznego punktu widzenia, składa się na nią kilka związków o charakterze tłuszczowym (lipidowym). Oprócz kwasów tłuszczowych, stanowiących zdecydowaną większość w składzie lecytyny, znajdziemy tutaj również cholinę, serynę czy glicerol. Fosfolipidy zawarte w lecytynie to tajna broń jej wszechstronnego zastosowania.
Trzeba wiedzieć, że lecytyna to poważny gracz wśród egzogennych mikroskładników odżywczych. Ze względu na lipidową budowę jest ważnym czynnikiem budulcowym i transportowym dla układu nerwowego oraz układu pokarmowego. Jako składnik niezbędny do budowy tkanki mielinowej, lecytyna często wymieniana jest jako ten składnik diety, który ma kluczowe znaczenie dla procesów zapamiętywania oraz koncentracji. Lecytyna jest również istotnym składnikiem w budowie struktur komórkowych, w tym także osłonek żołądka czy wątroby.
Ważne zadania lecytyny:
• Bierze udział w procesach przemiany materii.
• Obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, a podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL.
• Wchodzi w skład bariery ochronnej ścian żołądka oraz poprawia trawienie.
• Wpływa na poprawę odporności organizmu.
• Działa ochronnie na wątrobę, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
• Wspiera powysiłkową regenerację organizmu.
Lecytyna dostępna w postaci suplementów diety to preparat bezpieczny. Generalnie po lecytynę nie powinny sięgać osoby, które mają na nią uczulenie. Nie zaleca się również jej stosowania dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Oczywiście nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki.